Zašto je Erdogan uz socijalističkog diktatora Madura

Ekonomske i političke veze između Ankare i Karakasa su ojačale, a Turska je dobila tone venecuelanskog zlata za prečišćavanje i obradu

Ekonomske i političke veze između Ankare i Karakasa su ojačale, a Erdogan je kritikovao sankcije protiv Venecuele tokom posjete Venecueli prošlog mjeseca, bez direktnog spominjanja Sjedinjenih Američkih Država ili predsjednika Donalda Trumpa.

Tokom posjete Erdogan je obećao da će investirati u venecuelansku ekonomiju koja je dotakla dno, dok Maduro tvrdi da će Turska u tu zemlju uložiti oko 4.5 milijardi eura. Politico ističe da su zapadnjačke avio kompanije uglavnom obustavile svoje letove za Venecuelu, dok Turkish Airlines i dalje održava tri semdična leta za Karakas.

Sve zemlje Južne Amerike osim Bolivije i Kube u Centralnoj Americi, podržale su lidera opozicije Juana Guaida.

Ljevčarski predsjednik Bolivije, Evo Morales, objavio je u srijedu navečer: “Solidarišemo se s venecuelanskim narodom i našim bratom Nicolasom Madurom u ovim odlučujućim satima u kojima kandže imperijalizma ponovo ubijaju demokratiju i samoodređenje naroda Južne Amerike.”

Kubanski državni list, Granma, optužio je Trumpa za “režiranje državnog udara” priznanjem Juana Guaida.

ZBOG ČEGA JE ERDOGAN UZ DIKTATORA MADURA?

Odmah po proglašenju Juana Guaida za privremenog predsjednika Venecuele, nakon čega je uslijedila podrška SAD-a, Kanade i zemalja Centralne i Latinske Amerike, primijećen je avion u vlasništvu turskog milijardera Turgaya Cinera, vlasnik Ciner Grupacije, kako leti iz Turske za Moskvu, a zatim iz Moskve za Venecuelu.
Tone venecuelanskog zlata, iskopanog u užasnim uslovima nadgledanim od strane vojske, šalju se u Tursku radi prečišćavanja i obrade. Prema Bloombergu, američki zvaničnici kažu da “neko (zlato) možda idu prema Iranu kršeći nametnute sankcije Islamskoj Republici Iran”. Turska je ranije bila umiješana u šeme za izbjegavanje američkih sankcija prema Iranu trgovanjem zlatom. Nicolas Maduro je od prošle godine pokušao da vrati oko 550 miliona dolara zlata iz Bank of England zbog strahova da bi mogao biti zahvaćen međunarodnim sankcijama.

“Moj brate Maduro! Ostani uspravan, stojimo uz vas!” riječi su koje je Maduru prenio glasnogovornik Recepa Tayyipa Erdogana, Ibrahim Kalin. “Pod vodstvom predsjednika Tayyipa Erdogana, Turska će zadržati svoj principijelni stav protiv svih pokušaja državnog udara. #WeAreMADURO”, napisao je Kalin 23. januara na svom Twitter profilu.

Kada je Maršal Billingslea, pomoćnik sekretara američkog ministarstva za finansiranje terorizma, boravio u Turskoj krajem jula 2018., spomenuo je pitanje moguće prodaje zlata Iranu. “Bili bismo veoma, veoma zabrinuti zbog pokušaja trgovanja sa Iranom u zlatu”, rekao je Bilingslea novinarima u Ankari. “Pratimo velike kupovine zlata u Turskoj ovih dana, i pokušavamo da odgonetnemo zašto se to događa.”

Drugi američki zvaničnik rekao je da SAD nije u stanju da potvrdi da venecuelansko zlato ide u Iran preko Turske, ali da će SAD zaustaviti takvu trgovinu u slučaju da se događa. S američkim prijetnjama ekonomskim sankcijama i pogoršanjem odnosa, Erdogan bi smišljeno mogao da izaziva Ameriku takvim transakcijama, rekao je zvaničnik. Na pitanje da li zlato ide u Iran preko Turske, venecuelanska vlada je odbila da komentariše, a turska vlada nije odgovorila. U Iranu, trgovinski zvaničnici nisu odgovorili, dok je zvaničnik ministarstva vajnskih poslova rekao da ne zna ništa o tom pitanju, navodi Bloomberg Businessweek.

U prvih sedam mjeseci 2018. godine, vrijednost zlata izvezenog iz Venecuele u Tursku, iznosila je 834 miliona dolara.

Broj izbjeglica iz Venecuele iznosi oko 2.3 miliona.

Mnoge venecuelanske rudnike kontrolišu kriminalne bande. Bloombergov izveštaj o regionu rudarstva zlata iz 2018. godine ukazao je na krvoproliće koje se dešava: vojnici napadaju četvrti i tajne rudnike koji se prostiru na površini od 112.000 kilometara kvadratnih (više od dvije površine BIH), dokazujući se nad bandama i tražeći udio od operatera legalnih i nelegalnih rudnika.

Nikki Haley, odlazeća američka ambasadorica u UN-u, nazvala je Venecuelu “kriminalnom narko-državom koja beskrupolozno pljačka venecuelanski narod” i kazala je da bi druge zemlje trebale učiniti mnogo više kako bi je izolirale.

Turska radi suprotno. Socijalistički diktator Maduro, nepoželjan u mnogim prijestolnicama, posjetio je Tursku četiri puta u protekloj godini, čak se pojavivši i na snimanju Dirilis Ertugrul, historijske TV sapunice koja je izrazito popularna u Turskoj. Turski ministar inostranih poslova boravio je u Karakasu u septembru, rekavši da investitori iz njegove zemlje vide veliki potencijal u Venecueli.

Više od 2.3 miliona Venecuelanaca napustilo je zemlju od 2015. godine, a preko 300.000 djece pati od neuhranjenosti. Na kraju 2018. godine hiperinflacija je iznosila 80.000%. 13.000 doktora napustilo je Venecuelu od 2015. godine, dok država pati od nestašice 85% lijekova. Skoro 900.000 Venecuelanaca pobjeglo je u susjednu Kolumbiju, a hiljade njih svakodenvno prelazi granicu kako bi došli do osnovnih životnih potrepština.

No, i u ovakvoj Venecueli, osim Erdogana, interese imaju i Rusija i Iran, a trgovina između Turske i Venecuele se više nego udvostručila u posljednjih pet godina.

Međutim, stručnjaci kažu da se iza Erdoganove podrške Nicolasu Maduru osim novca ili opstanka krije nešto više. Iako je Turska saveznik SAD-a, Erdogan slijedi populističku agendu, a njegova retorika prkosa Vašingtonu dobro je prihvaćena među njegovim pristalicama i sekularnim kritičarima, koji također često vide SAD kao krvoločnog imperijalnog predatora.

“(Erdogan) Pokušava da zadrži imidž da je pristalica zemalja koje su pod pritiskom SAD-a na domaćem i međunarodnom planu … To pomaže u održavanju njegove slike kao zaštitnika potlačenih”, kazao je za britanski The Independent Ilhan Uzgel, kolumnista i stručnjak za međunarodne odnose sa sjedištem u Ankari.

Piše: Resul Mehmedović

Povezani članci

Back to top button