Ženska medresa iz Blekburna proglašena za najbolju srednju školu u Engleskoj

O izvanrednom uspjehu Tauheedul Islam Girls’ High School pisao je i magazin Financial Times.

Islamska srednja škola za djevojčice iz Blekburna proglašena je za najbolju srednju školu u Engleskoj prema mjerenjima GCSE-a koje provodi vlada. O ovom izvanrednom podvigu pisao je i magazin Financial Times.

Tauheedul Islam Girls’ High School, koja je dio fondacije Star Academies, sa 120 učenica, ostvarila je najbolje rezultate učenika/ca svih srednjih škola u Engleskoj. U istraživanju pod nazivom Progress 8 koje mjeri najveći napredak od završetka osnovne do kraja srednje škole, TIGHS je ubjedljivo osvojila prvo mjesto s rezultatima 2.16 iznad prosjeka, na drugom mjestu je Eden Boys’ School iz Birminhema s rezultatom 1.69, dok treće mjesto zauzima Eden Girls’ School iz Koventrija s rezultatom 1.61. 

O kakvom uspjehu je riječ, najbolje govori da je istraživanje provedeno u 6274 srednje škole.

Hamid Patel, izvršni direktor fondacije Star Academies, rekao je: „Ovo je posebna škola, posebno zbog radne etike i osjećaja zajedništva koji pokazuju nastavnici, pomoćno osoblje i divne mlade žene koje tamo studiraju. Posebno smo ponosni što su te devojke iz najsiromašnijih sredina ili djevojke koje su u osnovnoj školi muku mučile, a sada su toliko napredovale.”

 

Piše: Resul Mehmedović (Dialogos)

Back to top button